8 mei 2019

‘Ik kom weer thuus’ brengt Alwie Kroeze steeds verder van huis

‘Ik kom weer thuus’ brengt Alwie Kroeze steeds verder van huis

AADORP/MANDERVEEN – Alwie Kroeze gaat in het najaar weer de theaters in voor een nieuwe show. Veel wil de 56-jarige oud-Mandervener daar nog niet over verklappen. De bezoekers moeten immers verrast worden. Details prijsgeven zou volgens Kroeze niet verstandig zijn.

Geen verrassing is dat de tegenwoordig in Aadorp woonachtige Kroeze in die show zijn nieuwe lied ‘Ik kom wier thuus’ gaat zingen. Met dat nummer maakt hij nu zoveel mogelijk reclame. Er was onlangs een cd-presentatie in café Peddemors in Manderveen. Zanger Johnny Bolk reikte de eerste cd uit. In maart, ‘de maand van het dialect’, is het lied al veel gedraaid op regionale zenders.

 

 

Bekendheid

Kroeze geniet in deze regio bekendheid als conferencier, die ook liedjes zingt. Naar eigen zeggen heeft Kroeze ‘ergens tussen de twintig en dertig liedjes’ gemaakt. De tekst voor ‘Ik kom wier thuus’ is afgelopen najaar geschreven. De artiest wil het gaan zingen in zijn nieuwe theatershow later dit jaar. Maar toen de tekst gereed was, kreeg Kroeze de smaak echt te pakken. Hij vond het nummer zo mooi dat hij het op cd wilde uitbrengen. De platenmaatschappij Prent Musik ging met Kroeze in zee. De cd en het nummer waren in maart klaar.

„Overal in Nederland wordt het nummer gedraaid. Het gaat prima”, zegt Kroeze. Binnenkort stapt hij ook in de auto voor een rit naar Friesland. Op Nationaal FM in Burgum bij Leeuwarden gaat Kroeze het een en ander vertellen over zijn liefde voor de dialectmuziek.

Pure hobby

Aan belangstelling op de regionale zenders is volgens hem dus geen gebrek. Maar wie denkt dat de zilvervloot binnenvaart, heeft het mis. „Nee, dit is pure hobby. Voor een interview in Friesland krijg ik niets. Ook geen benzinevergoeding.”

Kroeze verwacht dat de meeste cd’s in het Nedersaksische taalgebied worden verkocht. „In Twente, Drenthe en Gelderland zal de interesse het grootst zijn. Maar ook in Duitsland wordt ernaar geluisterd. Bij de cd-presentatie in Peddemors waren ook Duitsers. Het is een uitdaging om eens in Duitsland op te treden. Het dialect net over de grens is bijna hetzelfde als het Twents.”

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×