20 november 2020

Nieuwe single: Kerkdorp zonder kerk

Nieuwe single: Kerkdorp zonder kerk

Wat hebben Wim Sonneveld en Vader Abraham gemeen? Beiden bezongen ooit de nostalgie van een dorp. Waar de kroeg en de kerk centraal staan. Waar tradities en gebruiken nog hoog in het vaandel staan. Waar omzien naar de ander nog normaal wordt bevonden. Zo ook in Langeveen met de H. Pancratius kerk als middelpunt. Het is een kerk met een rijke historie. In 1843 door parochianen gebouwd. In 1925 afgebroken en herbouwd tot de RK H. Pancratius kerk die we vandaag de dag kennen. De typische Twentse kerk, het kerkhof met de unieke houten klokkenstoel en de Lourdes grot met Maria aan de Kerklaan.

Deze kerk maakt een belangrijk deel uit van ons leven. Velen zijn er gedoopt, gevormd en getrouwd. We hebben het tegelpad vaak naar voren betreden. Maar hoe vaak dat nog kan is helaas nu de vraag.

 

Hoeveel mensen mogen elkaar daar nog het Ja-woord geven? Het wordt een raar carnaval zonder de carnavalsviering met De Turftrappers en zonder Aswoensdag als slotavond. Hoe gaat Kerstavond eruitzien zonder de Kerstviering en ons fantastische themakoor Courage. Daarnaast hebben ook nog vele dierbaren, die hun laatste rustplaats op ons kerkhof hebben gekregen. Waaronder Alwie’s dochter.

 

Maar dat alles is nu in gevaar, als nu ook de kerk de parochianen de rug toekeert. Het schijnt dat de dreigende sluiting van 6 kerken in de gemeente Tubbergen in een waas van willekeur is genomen. Door mensen die troost en vrede moesten zaaien, maar verdriet en pijn oogsten.

 

Veel mensen die op één of andere manier bij de kerk betrokken zijn, zijn daarom op de barricades geklommen. Waaronder ook Alwie Kroeze, die op verschillende fronten betrokken is bij de parochie Langeveen. Met het nummer “kerkdorp zonder kerk”

treedt Kroeze eenmalig in de voetsporen van Armand of Boudewijn De Groot. Met deze protestsong, waarin hij een inkijkje in zijn hart geeft en in het betreffend lied het schrikbeeld van de parochianen verwoordt. Hij zegt zelf: Ik hoop dat men tot inzicht komt. Ons de centjes laat houden, zodat we zelfstandig door kunnen. Want een kerkdorp zonder kroeg en kerk, daarvan heb ik meer dan genoeg. 

De single is ook te koop voor €3,80!

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×